Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Timjami spiraalin oli mukana kansainvälisessä ympäristötaidetapahtumassa Flux-Aurassa ja esillä Turussa Wäinö Aaltosen taidepuistossa kesän 2009

Spiraali toteutettiin Turussa aurajoen rannan kävelykadulla Apteekkimuseon edustalla, jossa ohikulkijat pääsivät istuttamaan.

Teokseen liittyy tietotaulu timjamin historiasta ja timjamin lääkinnällisistä ominaisuuksista sekä yhteisöllinen muoto teoksen hoitamisessa. Yleisöllä olisi mahdollisuus osallistua spiraalin kasteluun. Spiraalin muoto liittyy parantamiseen, maagisena elämän synnyn ja ylläpidon symbolina. Se herättää ihmisissä luontaista uteliaisuutta, samalla se on muoto, joka toistuu kaikessa elämän muodoissa. Thymus vulgaris  , timjamin latinankielinen suvun nimi thymus viittaa rohkeuteen ja voimaan.

Keskiajalta on säilynyt kuvaus teestä, jossa yhtenä ainesosana käytetään
timjamia. Tarkkaa reseptiä ei ole kirjattu ylös, mutta teen vaikutuksista
sanotaan, että ne jotka teetä juovat, kykenevät näkemään ympärillään olevat
keijut ja nymfit (luonnon henget...)

1600-luvulla annettiin ohjeeksi: "Timjami suolan ja etikan kanssa, hitaasti nieltynä, on hyvä sille jolla on ollut pitkäaikainen yskä, sillä se ajaa yskän pois ja irroittaa sen pois syljettäväksi".

Vanhan Englantilaisen tavan mukaan tyttö joka pitää kangasajuruohoa liivissä etsii poikakaveria; ja ujo poika joka juo tarpeeksi kangasajuruohon teetä uskaltaa lähestyä tätä tyttöä. Roomalaiset taas käyttivät kangasajuruohoteetä lääkkeenä melankoliaan.

Olen viljellyt yrttejä luonnonmukaisesti vuodesta 1996 lähtien Juholan Puutarhassa www.juholanpuutarha.fi tämän seurauksena yrtit ovat minulle hyvin tuttuja sekä saatavuus helppo. Spiraalin rungon rakennan kananverkosta, jonka täytän turpeella ja mullalla siten, ettei verkkoa näy. Teos on kokonaisuudessaan halkaisijaltaan noin kaksi ja puoli metriä. Jolloin itse kasvatusrunko on noin 30-40cm halkaisijaltaan ja 6-7 -metriä pitkä. Käytössäni on useita eri timjamin ja ajuruohon lajikkeita, joissa aromi, lehdenmuoto ja väri vaihtelevat. Taimimäärä spiraalissa tulee lähentelemään 200kpl. Spiraali täyttyy nopeasti sammalmaisen vihreäksi tiiviiksi matoksi, joka antaa ympäristöön eri tuoksuja. Timjami on myös kasvi, joka kestää hyvin vaatimattomissa oloissa ja viihtyy paahteessa. Teos on samalla lopputyöni Turun taideakatemian ympäristö- ja yhteisötaiteen opinnoistani, lopputyöohjaajani on taiteilija Tuula Nikulainen ja opinto-ohjaaja Sari Torvinen.

 

<--Edellinen 2 / 9 Seuraava-->
4958_88939005266_2681300_n[1].jpg
[Täysikokoinen kuva]

©2019 Katja Juhola - suntuubi.com